vineri, 8 august 2014

Lica Chitcan-abuzul emotional al femeii de langa el


http://soundcloud.com/popaliky/eu-mioara-29072013-1/download



Asa cum am promis de ceva  vreme, afisez o conversatie intre mine si fosta sotie a lui Lica Chitcan. Conversatia e facuta cu mai bine cu un an in urma, dupa vizita mea la ea , in Italia. Poate ar fi bine sa o ascultati de doua ori……prima data, veti  intelege  cate manipulari a facut aceasta jigodie….cum isi foloseste  mama si pe cei din jurul lui, in toate invartelile lui… si totul cu  calmul unui “ucigas in serie” A doua oara, fiti atenti la starea de spirit a acestei femei….este tipica omului abuzat emotional…..

In Romania nu exista legi definite pentru protectia femeilor abuzate….daca abia de curand au aparut legi impotriva abuzului fizic, a violentei in familie, legile nu au inca o implementare concredta si cei care ar trebui sa protejeze femeia si copii,  sunt inca, cu mentalitati invechite…. nu exista un mod clar de ai verifica sau instrui pe acesti oameni ai legii….Nu exista cursuri periodice, pe care oamenii legii sa fie nevoiti sa le ia, pentru a-i informa si  instrui in modul in care trebuie sa reactioneze in astfel de cazuri…

Stiu , de un caz concret, cand sotia, a sunat la 112 si a cerut ajutorul politiei impotriva unui sot care o batea…ajuns la apartamentul femeii, prima intrebare a ofiterului a fost: “L-ai provocat? Ce i-ai facut sa se poarte asa?” Cum sa inteleaga un ofiter incult si usor de spaguit ca reactia violenta a sotului  nu e vina victimei??? Reactia abuziva, atat fizica , emotionala si psihica pe care o primeste NU SE DATORESTE  vre-unui mod concret in care ea a reactionat…..Este un dereglaj al persoanei care abuzeaza…o incapacitate de a comunica, sau de a pleca, de a lasa in spate, stresul si tensiunea…..in Romania nu exista cabinete de consiliere pentru  familii , accesibile financiar tuturor nivelelor sociale. Consilierile facute de popi sunt  periculoase, avand in vedere ca ortodoxismul plaseaza  barbatul in “fruntea “ familiei si femeia este vazuta ca o subalterna.

Daca abuzul fizic e usor de vazut si documentat, abuzul emotional este greu de definit, greu de dovedit si este mai periculos decat cel fizic. Atata timp cat, biserica promoveaza inferioritatea femeii, “sexul slab” ,guvernul va avea o slaba sansa de a promova legi de egalitate intre barbat si femeie si de a considera responsabilitatile familiei o indatorire egala intre cei doi….

Societatea romaneasca accepta atitudinea de “don juan” a barbatului si femeia TREBUIE sa-i accepte “escapadele si iesirile” pentru binele familiei. In cele mai multe dintre astfel de cazuri, tensiunea dintre cei doi soti creste, copii cresc in astfel de tensiuni si de cele mai multe ori baietii devin abuzivi si adopta atitudinea tatalui lor fatza de femei….si asa se creaza un lantz al slabiciunilor…..

Vad peste tot, slogane, postari pe retele de socializare in care femeia trebuie sa “ fie buna , sa ierte, sa taca , sa sufere, sa accepte, sa iubeasca in toate circumstantele” Rar vad postari in care barbatii accepta femei inteligente, independente, mai destepte si cu pozitii sociale mai inalte ca ei, mai educate… Femeile independente, care stiu ce vor si obtin ce si-au planificat, sunt considerate tupeiste, nebune, rele si urate…

In Romania nu exista custodie comuna, unde copilul sa stea 3 zile la un parinte si 4 zile la celalalt.. Barbatii nu au si nici nu isi formeaza , in cazul acesta , responsalilitati parentale….considerand ca pensia financiara este singura lor  datorie…poate, tocmai de aici si dorinta multora de a alerga doar dupa bani. Daca analizam faptul ca Lica Chitcan , mama lui si fratele au fost parasiti de tatal lor si lasati fata ajutor financiar ( mama neavand niciodata un servici) poate intelegem de ce la  Lica Chitcan gasim  atat de mult dorinta de a manipula oamenii pentru bani….

Abuzul  emotional are un efect cu atat mai mare ,cu cat victima sta mai mult in preajma abuzatorului. Abuzul emotional  devine chiar  periculor,  cand victima incepe sa considere ca, este vina ei pentru tot ce se intampla  si chiar ii este mila de abuzator….

In cazul Mioarei, fosta sotie a lui Lica Chitcan, procesul de vintecare e lent si lasa cicatrici adanci….Dar, la un an dupa aceasta conversatie, pot spune ca e o femeie schimbata, optimista si cu mai multa incredere in fortele proprii. De cealalta parte, Lica Chitcan va continua sa faca ce stie sa faca : sa foloseasca  oamenii din jurul lui pentru binele lui personal. Ca un parazit, se lipeste de urmatoarea victima si o paraseste cand nu mai are ce obtine de la ea….

Un comentariu:

  1. Buen día

    ¿Es usted un hombre o una mujer y tiene problemas en su relación o matrimonio? No pierda más tiempo, comuníquese rápidamente con el Dr. okosun por correo electrónico: okosunhomeofsolution@gmail.com.
    Le garantizo cien por ciento que su problema no es nada para él, está especializado en reunir relaciones rotas y problemas matrimoniales como quedar embarazada, reunir hogares rotos y muchos más.

    RăspundețiȘtergere