marți, 14 ianuarie 2014

LICA CHITCAN- control la superlativ


Trag concluzia ca exista mult prea multa dualitate la romani. Romanul de azi, una zice si alta gindeste, una zice si alta face….Venita din vacanta, incerc sa “catch up” cu prietenii pe facebook si cu sterile TV.  Pe facebook, slogane fara numar, cum ca, banii nu conteaza, sufletul bun si curat e mai important…..oare de ce se simt unii atit de frustrati??? Chiar trebuie sa ne afisam in public cit de “ curat sufleteste” suntem sau cit de “crestini” suntem??? Nu am auzit un roman care sa vorbeasca de crestinismul, sau sufletul unei personae cind se intilneste  cu un cunoscut….de obicei e, ce faci , cum o duci, unde mai lucrezi, cit cistigi, vai ce masina ti-ai luat…..iata dualitatea!!!! Banul este important si tot ce facem se invirte in jurul banului….poate nu asa ar trebui sa fie, dar  asa este! Sloganul meu preferat suna asa: life is not fair, get over it…adica , viata e nedreapta, asta e mergi mai departe!!!!  La televizor suntem infectati cu povestile Monicai Columbeanu si ale Barbi Dragusanu….dar nu e vina lor! Ele sunt doar un produs al societatii….Monica Columbeanu, un copil trecut prin traume  fizice si emotionale….nimeni nu analizeaza starea ei emotionala, nimeni nu crede ca comportamentul parintilor si a celor aproape ei, a avut un efect asupra ei. In Romania se pune prea putin accent pe dereglari de personalitate, trauma psihice in timpul copilariei, sau pe consiliere psihologica. Am auzit de nenumarate ori : “ las’ ca nu a fost singurul copil care a fost batut si nu toti au ajuns criminali ca el” Oare toti suntem facuti identic??? Nimeni nu poate intelege cum sumtem fiecare afectati de anumite evenimente…..

Sa privim atent in viata lui Lica Chitcan: a crescut intr-o familie cu un tata care era cunoscut pentru calitatile lui de Don Juan ( el si parintii mei lucrau la aceeasi inteprindere si eru cunoscute  bine aventurile lui cu numeroase femei)…Lica a crescut cu un tata abuziv ( cel putin asa mi-a spus mie si amantei Lia) Un tata care l-a terorizat emotional pentru faptul ca la o virsta scolara inca mai uda patul. Un tata care il trezea din somn si il baga cu nasul in urina ca sa-l “invete minte”  Lica a crescut terorizat ca intr-o zi, tatal ii va parasi si el, mama si fratele mai mare cu un an, vor ramine pe drumuri ( tatal fiind singurul care avea un salariu) Intr-una din conversatiile noastre, imi spunea ca il detesta pe taica-su, ca ar fi putut sa “i-o traga “ tuturor femeilor  din oras, dar sa nu divorteze de maica-sa…..adica mai bine un tata infidel, abuziv si fara respect pentru mama lui, decit divort???? Da, caci pentru Lica Chitcan, banii si situatia materiala a familiei erau  mai presus decit respectul  intre parinti…..Lica a invatat de la virsta frageda ca, cuvintele frumoase, abureala femeilor, sentimentele  false ii aduc material avantaje…. Tot intr-o conversatie anterioara cind l-am intrebat de ce s-a casatorit asa devreme ( avea doar 22 de ani cind s-a  insurat) mi-a raspuns:” ma plictisisem de certurile si tensiunile intre mama si tata, care se mutase de acasa si nu mai voiam sa fiu posta intre ei si nu puteam primi un apartament decit daca eram insurat, asa ca m-am casatorit”

Traumele in viata lui Lica, au continuat. La scurt timp dupa ce tatal lui s-a recasatorit, mama vitrega a fost gasita moarta in apartament…se pare ca a avut o moarte oribila si ca fusese torturata intr-un mod grotesc. Lica a fost chemat sa dea declaratii , a fost supus la detectorul de minciuni…..nici pina in ziua de azi nu se stie cine a fost ucigasul mamei lui vitrege ( investigatiile s-au oprit, caci a venit revolutia)  A urmat moartea ingrozitoare a fratelui, la doar 26-27 de ani, rapus de o boala ingrozitoare….. a urmat accidentul lui….baut fiind, intr-o zi de decembrie ( pe 13 decembrie 1987) i-a cazut o poarta de fotbal pe el. La reanimare, doctorii o sfatuiau pe Mioara, fosta sotie, sa se pregateasca de parastas.  Accidentul s-a petrecut exact la 7 ani ( 13 Decembrie 1980) de la ziua in care a fost prins cu “pantalonii pe vine” , cu prietena bunului sau prieten si coleg din grupul Balada, chiar de acesta……A supravietuit accidentul si a urmat o perioada lunga de depresie, cu medicamente puternice, internari la psihiatrie si injectii direct intravenos, ca medici sa-l poata linisti ( toate acestea le stiu de la el si mi-au fost confirmate si de fosta sotie)  E oare cineva care poate sa-mi spuna ca toate acestea nu l-au afectat psihic pe Lica Chitcan??? Sunt atitea evidente pe care multi le trec cu vederea, pentru ca , am mai spus, bolile psihice nu sunt primordiale in domeniul medical in Romania….daca aparent, individual  se comporta normal, nimeni nu se uita la traumele prin care a trecut si care ar putea sa-I afecteze comportamentul in present.

 Constanta dorinta si preocupare a lui Lica  Chitcan de a putea controla pesoana de linga el, e un rezultat al traumei lui din copilarie. Frica fatza de oamenii din jur care nu-i aduc dovezi ca sunt de partea lui ( desi aparent vrea sa para detasat de parerile altora) e tipic oamenilor afectati emotional. Poate tot de aici,si necesitatea de  conturi false pe facebook, unde isi promoveaza cintecele si tablourile, unde isi da “like”, un fel de personalitate multipla, pentru ca direct, Lica nu are curajul si nici tupeul sa o faca…..Lica a cautat toata viata femeia pe care poate sa o modeleze si sa o spele pe creier dupa cum vrea el.  Ce a dat in schimb, pentru a putea face asta?Simplu,  false sentimente, cuvinte frumoase, atentie la detalii si nu iubire adevarata sau respect…..

Femeile lui Lica puteau fi independente, destepte, puternice, muncitoare pina la epuizare, tupeiste atita timp cit aceste calitati nu sunt impotriva lui si a ceea ce vrea el sa abtina de la ele. In momentul in care femeia isi foloseste aceste calitati cu el, el face stinga imprejur…..acesta este control la superlativ.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu